Surr Nereálna

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Feťácke denníky 1

„Volám sa Martina, mám 24 rokov a som závislá na kokaíne. Prvýkrát som sa s drogami stretla na strednej škole. Marihuana, alkohol... Tráva mi chutila. Alkohol nie. Dodnes ho nemám rada, zvláštne smrdí. Po strednej škole ma nevzali na výšku. Nasťahovala som sa k svojmu priateľovi a povedala som si, že ten rok prečkám, budem pracovať a ujde to rýchlo.

Šlo to rýchlo. Veľmi rýchlo. Keď som sa vrátila po pár týždňoch domov od našich, našla som ho zvíjať sa v kúpeľni na zemi. Chcela som volať pohotovosť. Zakázal mi to. Chcel, aby som mu priniesla malé vrecúško z vrchného šuflíka jeho nočného stolíka. A ja som to urobila. Lebo som ho milovala a bolo mu zle. Neobťažoval sa so zarovnávaním čiary, strčil do vrecúška malíček, nabral si naň kopcom prášku a vdýchol. Najprv do jednej, potom do druhej dierky. Pot mu stekal po čele a výraz na jeho tvári sa menil z kŕču na úsmev. Bol strašne bledý. Sklenené oči sa rozvodnili ešte viac. Akoby mali stále viac a viac priesvitných vrstiev, za ktorými sa skrýva realita.

Vtedy to bolo prvýkrát, čo som ho tak našla. Nie posledný. Nadobudol akýsi zvláštny pocit, že sa už nemusí skrývať, tak to robil hocikedy – pri obede, pred milovaním, po milovaní, počas milovania... Všetci vám budú dookola opakovať, ako drogy menia ľudí. Je to hlúposť. Bol stále rovnaký. Nebol ani hlúpejší, ani agresívnejší, ani sa mu netriasli ruky. Bol len zodpovednejší. Keď som mu raz večer povedala, že chcem tiež, chytil mi tvár do oboch dlaní a opierajúc sa mi o nos dôrazne precedil cez zuby: „Nikdy!“ Brala som to ako krivdu. On mohol a ja nie? Chcela som iba zistiť, čo na tom má, prečo to robí, čo mu to spôsobuje...

Raz sme sa pohádali. Vzal si bundu a odišiel. Vedela som, že sa pôjde prejsť k benzínke, kúpi si cigarety, pivo a vráti sa. Chcela som ho vytočiť. Do nepríčetna. Otvorila sa vo mne zrazu zvláštna, zlostná komnata. Vzala som balíček s práškom z jeho nočného stolíka, zarovnala dve lajny na stôl a so zrolovanou bankovkou čakala. Keď sa otvorili dvere a cez vlasy padajúce mu do tváre sa na mňa pozrel, nedokázala som dešifrovať, čo má v očiach. Či strach, hnev, výčitku alebo pohŕdanie.

Kým ku mne pribehol, vdýchla som prvú čiaru. A hlasno, víťazoslávne som sa rozosmiala. Stál tam, díval sa na mňa a krútil hlavou. Potom si sadol, vložil hlavu do dlaní a mlčal. Bolo mi to jedno. Ležala som na gauči a moje telo bolo v beztiažovom stave. Cítila som, ako v každej bunke vypukol malý ohňostroj. Srdce mi začalo tĺcť rýchlejšie a v končekoch prstov som cítila jemné vibrovanie. Cítila som sa tak, ako nikdy predtým. Po prvej dávke som vedela, že toto Boh stvoril iba pre mňa.

Keď som sa na neho pozrela, mal zvýraznené lícne kosti, vlasy mu padali do tváre a zatínal zuby. Z oka mu vypadla slza. Taká tá vzdorovitá, ostrá, ultimátna. Pozrela som sa na neho vyzývavo. Ukázala som prstom na druhú čiaru na stole a kývla som hlavou. Chvíľu sa díval vyčítavo, krútil hlavou a snažil sa mi vysvetliť, že som prestrelila.
„Buď chlap, kurva!“ zakričala som a uprene som sa mu pozrela do očí. Kľakol si, vzal bankovku, nasadil si ju k pravej nosnej dierke, ľavú si stlačil okazovákom a vdýchol. Pozrel sa na mňa, vyčítavo-vďačným pohľadom, chytil mi hlavu do dlaní a pobozkal ma. Ako nikdy predtým.

Bolo to najlepšie milovanie na svete. Každý jeho dotyk som cítila asi tisíckrát. Vzrušenie neprichádzalo vo vlnách. Bola to jedna veľká, nekončiaca vlna eufórie. Každým prírazom som cítila malé orgazmy, ktoré sa spájali v jeden veľký, nekonečný a dokonalý. Ak ste nezažili dofúkaný sex, neviete, čo je extáza.

Odvtedy sa to s nami oboma viezlo. Kokaín bol na dennom poriadku. Kokaín bola priorita. Kokaín bolo to prvé, na čo sme mysleli pri prebúdzaní. Nechodili sme po čerstvé rožky a noviny. Chodili sme po koks. Bola to primárna potreba. Pudrovali sme si nosy a milovali sa na najneobvyklejších miestach. Nepotrebovali sme jesť. Ani spať. Ani volať domov, čítať knihy, chodiť medzi ľudí... chodili sme von iba s tými, ktorí fetovali. Na žúry do podnikov, v ktorých by sa nikto z vás nenapil z ničoho, čo by mu niekto odtiaľ strčil do ruky. Môžete mi veriť. Nikdy nepite nič v podniku, v ktorom vám stroboskop vypaľuje zreničky a barman má nagelované vlasy a stále poťahuje nosom.

Časom sme s tým chceli prestať. Nie kvôli peniazom. Celoživotné úspory sme ešte celkom neminuli. Chceli sme prestať, lebo sme vedeli, že donekonečna to takto ísť nemôže. Mali sme veľa pokusov. V jedno ráno mi nechal na chladničke lístok. Aby som sa zbalila a odišla na detox. On to vraj práve urobil. A keď sa vráti, chce začať znova. S niekým iným. S niekým, komu nezničil život. S niekým, kto si ho nebude pamätať dokonale šťastného.

Tak som išla domov. K rodičom, ktorí nerozumeli, prečo som schudla za pol roka 15 kíl. K súrodencom, ktorí vedeli, koľká bije. K priateľom, čo sa stránili. Rozhodovala som sa. Či pokračovať a zahnať tú čiernu dieru v mojej duši, cez ktorú mi vypadol von... alebo prestať.

7. novembra 2009 som prestala užívať kokaín. Povedala som si, že si to všetko vytrpím. Kokaín bol príliš dobrý. Príliš dokonalý. Príliš chutný. Musela prísť druhá strana mince. Tak som začala bojovať. S chuťami. S potrebami. S triaškou. So samotou. S bolesťami. S preludmi. S túžbou.

23. decembra 2009 som nastúpila do Centra pre liečbu drogových závislostí. Vzal ma tam otec. Mama plakala. Sestra sa hanbila. Brat sa rozhodol prestať húliť trávu, aby nedopadol ako ja.

Tri roky som čistá. Nepáči sa mi triezvy svet. No viem, že je nevyhnutný. Ale raz... raz to príde. Prestanem riešiť školu, prácu, rodinu, kamarátov, účty za mobil, čistiareň, varenie, pranie, upratovanie, tankovanie plnej nádrže, čakanie na vlak, vypisovanie žiadostí, zametanie chodníka pred domom...

Jednoducho prídem, zarovnám čiaru na niečom bruchu a nadýchnem sa. Lebo kokaín je odmena. A ja si ju zaslúžim.“


- | stály odkaz

Komentáre

  1. A skončíš
    ako Whitney Houston
    v nepríčetnom zatmení
    publikované: 21.02.2012 12:46:15 | autor: Zásluha (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. kurevsky chorý pohľad
    ani mne sa nepáči triezvy svet..
    ale milujem triezvy pohľad na svet
    a ten si nenechám zobrať žiadnej droge..

    idem si dať čokoládu..:-)
    publikované: 21.02.2012 18:18:43 | autor: nie som handra (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Priznávam
    že horká čokoláda mi tiež dodáva energiu
    takú by mi nijaký kokaín nedal
    publikované: 21.02.2012 20:00:01 | autor: Zaslúžená čokoláda (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. ach
    odpieranie dokonalosti. najsmutnejšie odopieranie. a veru také intímno som ja osobne nedosiahla už nikdy...
    publikované: 22.02.2012 15:15:53 | autor: Bublinka (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. V čom spočíva tá dokonalosť
    v dokonalej absencii slobody?

    či v niečom lepšom ?

    publikované: 22.02.2012 16:23:26 | autor: Horkočokolabužník (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Koľko moralistov...
    Správne poradie...najprv ten koks a potom čokoládu...keď už...
    publikované: 22.02.2012 16:44:05 | autor: DP_H (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. DPHačko
    prečo moralistov?
    ked si chce človek zachovať triezvy pohľad na svet?a má drogy..zaradené medzi svinstvami..?
    teda myslím-tvrdé drogy..ked v sebe strácač =človeka=..
    publikované: 22.02.2012 17:19:09 | autor: nie som handra (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. ...
    Na to aby sme sa mohli posunúť ďalej v tejto debate, je podľa mňa potrebné si ujasniť, čo si predstavujeme pod pojmom "triezvy pohľad na svet." Pretože pre mňa to nutne neznamená byť triezvy z biologického hľadiska. Je to skôr snaha zbaviť sa ružových okuliarov, neodvracať zrak od vecí, ktoré sú nám nepríjemné, nepodliehať vonkajším vplyvom a vlastnému sebaklamu. Čo sa z tohto výčetu javí ako pravdepodobne nemožné. A to či sa naláduješ čokoládou, zapáliš jointa alebo si dáš lajnu, je skoro to iste. Skoro, (myslené vo svojej vnútornej logike) pretože všetky tieto veci Ti realitu len sprostredkúvajú.
    publikované: 22.02.2012 18:00:14 | autor: DP_H (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. ano
    triezvy pohľad na svet-znamená-že ho prijímam aj s nedostatkami-hoc mi "nechutia"..a nezastieram oči ružovou drogovou clonou..
    ..a..čoko poteší..ale "clonu"nevyrába..hádam..
    a..joint..ani lajna..nezmenia vonkajší vplyv nič..iba užívateľovi zružovejú belmo..načas..
    publikované: 22.02.2012 19:15:21 | autor: nie som handra (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. dávam
    podnet adminovi, aby stiahol článok ,morálny kódex ti asi nič nehovorí.
    publikované: 22.02.2012 19:41:23 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  11. vasilisa
    .skoro som nadobudla dojem, že cenzúra je dávno za nami :)
    .nikoho k ničomu nenabádam... je to denníkový zápisok... a takých tu bude ešte kopa... nečítaj ma, ak ti vadím... :)
    publikované: 22.02.2012 21:17:00 | autor: surrnerelana (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. ale kdeže
    cenzúra za nami, ani zdanie nemôže byť, cenzúra je väčšia než za Mečiara
    kým si tu nemôžu novinári vydávať knihy, aké chcú, o slobode slova sa tu môže len tak snívať

    s morálnymi kódexmi treba ísť, vasilisa, na ministerstvá, nie na dobrovoľné blogy, ministerstvá šikanujú a kradnú z verejných prachov, nie text narkomanky na internete

    hawk
    publikované: 23.02.2012 08:22:05 | autor: Že morálny kódex (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. drahí priatelia
    .prepisy denníkových zápiskov anonymných alkoholikov, narkomanov a chorobných gamblerov sa tu,v tejto kategórii, budú objavovať pravidelne. buď si na to zvyknite, alebo nie :)
    .ďakujem za porozumenie, rada medzi vami hádžem písmenami.
    publikované: 23.02.2012 10:39:59 | autor: surrnerelana (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. kľudne pravidelne objavuj našu temnú stránku
    nepáčili-a som proti-týmto dvom slovám:=kurevsky dobré=
    Ps.:nevadí mi=kurevsky..=
    publikované: 23.02.2012 11:30:01 | autor: nie som handra (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. vas,
    nedavaj mu podnet,sur tu len publikuje zapisky istej casti populacie,ktora medzi nami je.nepublikovanim sa ich existencia nepoprie.ja myslim,ze je prinosne nazriet do ich sveta,lebo sme uz daleko za hranicou represie.ide o problem,ktory bude treba pochopit,uchopit a riesit.daleko viac by nas aktualne ohrozil blogspot s vyzvou volte ficka,to by som asi podpisala peticiu za stiahnutie:-))
    publikované: 23.02.2012 15:25:59 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  16. tu nejde o to,
    či sú to zápisky, alebo nie. Jasne a zrozumiteľne vypráva, ako je dobre tomu, kto drogy užíva. Je! krátku dobu a čo potom? Myslíte, že adolescenti pochopia, za akú hranicu už nesmú ísť? Nikto nepopiera po formálnej stránke kvalitu "denníka", ani jej rozprávačský talent. Je na to školená. Ale obsah je nepriateľný na takéto zverejnenie. Nech si vydá knihu. To, že ste to nazvali cenzúrov, svedčí len o tom, že nechápete, čo sa stáva z mladých ľudí. Netvrdím, že to o čom sa nelepia plagáty neexistuje, ale tákéto ospevovanie nikdy schvalovať nebudem. Nemám tú moc, ani nie som spolumajiteľkou tejto stránky, aby som ju mohla stiahnuť. Podnet som dala. Vyjadrila som svoj názor. Oháňate sa slovom demokratický. Nuž .....
    publikované: 23.02.2012 19:38:19 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  17. nuž,
    milá vasilisa, žiadam ťa ako autor tohto blogu, aby si viac svoj názor naň vyjadrovala len a jedine v admin centre. obmedzenosti je všade priveľa, na svojom autorskom blogu si ju neželám. takže ak sa ti bude čokoľvek odo mňa páčiť či nepáčiť - napíš to adminovi. toho to zaujímať zaručene bude. žij blaze a o fete budem písať kde chcem a kedy chcem. a dokonca z akého pohľadu chcem. nečítaj ma, ak ti prekážam. čím si si pomohla? pôjdeš za to do neba? tak tam pozdrav tých, ktorých tam poslal herák, piko, koks a chľast - sú ich plné oblaky. howgh.
    publikované: 23.02.2012 23:38:04 | autor: surrnerelana (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. ja myslim,
    ze do toho idete zbytocne natvrdo,dievky:-)myslim sur,ze vas tvoj spot poburil ako akesi nabadanie k drogovym dychankom a domnieva sa,ze niekoho to moze k nim pritiahnut.ale sucasne myslim,ze sur je natolko pricetna,aby takuto aktivitu nevyvijala a ze naopak,jej zamer je publikovanie suboru zapiskovych pribehov fetakov,alkoholikov a inych zavislakov a kedze je vam obom jasne,ze drogy vyustia do pekla,tak ze i taketo zapisky sa objavia.sur to uchopila z inej strany,ale mozno i to je nejaka cesta...
    publikované: 24.02.2012 07:48:40 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  19. viete čo?
    tento článok bol za dva dni v prvej 5ke, ja vám ďakujem a usmievam sa ďalej :)))
    publikované: 24.02.2012 09:26:22 | autor: surrnerelana (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. tiež sa obávam
    že keby to náhodou prečítala moja dozrievajúca pubertálna vnučka...z celého by si mohla najviac všimnúť....=je to kurevsky dobré.
    ...=

    a čertík pokušenia by rástol...ved všetci máme chuť..dobré..skúsiť


    preto -asi-chápem aj vasilisu-a jej reakciu
    publikované: 25.02.2012 11:39:09 | autor: radosť (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. toto
    bolo tak strašne precítené, že sú dve možnosti - buď ti tie pocity niekto dopodrobna opísal alebo.....
    publikované: 01.03.2012 09:04:11 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  22. hm
    Kokain na Slovensku? to ste potom na to museli teda minut riadne kopy penazi, ked ste boli na tom tak dlho... u nas su popularne skor ine biele prasky, kokain si tu dovoli malokto...
    publikované: 02.03.2012 12:52:04 | autor: tralala (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. tral,
    mozno snupali praskovy cukor a vsugerovali si placebo:-)
    publikované: 02.03.2012 16:03:16 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  24. Obmedzenci
    O drogách sa v 99% prípadov hovorí len to zlé . Ale ak si niekto dovolí vyjadriť čo pozitívne mu drogy priniesli , vždy sú pri tom ako prví obmedzenci , ktorí o drogách vedia iba z televízie alebo z počutia !
    Najskôr sa pekne vyfúkajte , potom kritizujte .
    publikované: 09.06.2012 20:35:07 | autor: Kubik21 (e-mail, web, autorizovaný)
  25. Kubik,
    A ja ako som dnes uvidela tvoj blog, som si myslela, že ten "kubik" je od mena Jakub... mi to zrazu dáva iný význam :)))))))))
    Ale nenabádaj k fúkaniu, šak nás zavrú.
    Do cely bez omietky.
    Neblbni! :)))
    publikované: 09.06.2012 20:50:32 | autor: surrnerealna (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. Nenavádzam
    Myslela si správne , je to od mena Jakub ... A božechráň navádzať niekoho na drogy ! Len ma vytáča keď človek ani nevie ako to vyzerá a bude si otvárať papuľku .... To je akoby ti prostitútka kázala dodržiavať celibát ! Ja už mám svoje odfetované a nie je zo mňa žiadna troska ani asociál ... A stojím si aj za tým čo som písal , drogy s teba nespravia zlého človeka , iba posília to čo v tebe dávno je . Je rozdiel či Ty ovládaš drogu , alebo droga teba . Áno drogy ničia zdravie , ale to aj smog , zlá životospráva , stres a plno ďalších každodenných vecí . A osobne ľutujem všetkých čo sa nechajú ovládať vlastným strachom z neznáma a namiesto toho aby vykročily vpred spoznávať to neznámo , budú sedieť doma za počítačom a vypisovať všeobecne zaužívané " DROGY SÚ ZLÉ !".
    Fúkal som pervitín cca 4 roky takmer každý deň a aj keby mi to malo zobrať 20 rokov zo života , nikdy by som to nevrátil späť . Trávu fajčím viac ako 10 rokov a aj keď som po operácii pľúc (spontánny pneumotorax) , astmatik a alergik neplánujem s tým prestať . Prečo? Lebo nie som ovládaný strachom ale túžbou po živote .
    Pre niekoho može byť droga rýchla jazda alebo ruská ruleta . A prečo to ľudia robia aj keď môžu v sekunde zomrieť? Pretože ich to napľňa a robí ich to šťastnými .
    A len tak na záver , drogy užíva každý jeden človek na tejto zemi - káva , cigarety , čokoláda , alkohol dokonca aj sprostý sprej do nosa je návýkový , pretože jeho hlavnou zložkou je efedrín .
    A bodka !
    publikované: 10.06.2012 00:14:25 | autor: Kubik21 (e-mail, web, autorizovaný)
  27. Každý jeden
    ale ja neužívam ani kávu, cigarety, alkohol ani sprostý sprej do nosa. čokoláda nie je droga, chlape

    bacha s generalizovaním, lebo budú tvoje výroky brané ako feťácke kecy
    publikované: 10.06.2012 09:28:12 | autor: jeden na tejto zemi (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. Šťastlivec
    Si si istý ? Nepiješ čaj ani kolu ? Keď ťa niečo bolí nedáš si žiadnu tabletku ? Pozri sa , látky ktoré ovplyňujú Tvoju mysel , Tvoje telo a spôsobujú závislosť - čiže drogy , sú v takých veciach čo by ťa v živote nenapadlo ! Svojim spôsobom môže pre niekoho byť droga aj sex alebo ADRENALÍN-ové športy. Tak isto keď maluješ(samozrejme nie temperkami...) alebo tankuješ na čerpacej stanici vdychuješ výpary , ktoré ovplyvňujú Tvoju mysel . Takže čo ? Priznáš si pravdu , alebo mám hľadať ďalšie príklady ?!
    A čo sa tej čokolády týka , neobsahuje náhodou kofeín ?...
    publikované: 10.06.2012 13:00:42 | autor: Kubik21 (e-mail, web, autorizovaný)
  29. nie
    nepijem ani žiadnu kolu, nejem tabletky od bolesti
    sexom alebo športom si do tela nevpravuješ žiadne drogy navyše

    Kofeínu je v čokoláde toľko, že ak chceš vyvolať efekt 1 jointu marihuany, musíš zhltnúť naraz 10 kilov čokolády
    Otázka: kedy si naposledy videl zjesť niekoho 10 kilov čokolády na jeden posed?
    publikované: 10.06.2012 14:52:19 | autor: kofeín v čokoláde (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. A budem si mlieť svoje....
    Neviem ako by som mal z čokolády vyvolať efekt jointu ... . To čo si napísal-a iba svedčí o tvojom prehľade danej témy . Navyše som určite nenapísal , že by sa niekto mal nadrogovať z čokolády , iba že konzumáciou čokolády príjmaš do tela kofeín - čo je droga . Čo sa týka toho sexu a športu máš tak trochu pravdu , aj keď záleží na uhle pohľadu , pretože pri týchto činnostiach sa Ti do tela vylučujú síce nie drogy , ale hormóny(napr. endorfín má veľmi podobný účinok ako morfium , čo je hlavná zložka ópia...) , ktoré nabudzujú pocit štastia . To znamená , že napr. po orgazme si šťastný-á bez ohľadu na realitu( aj keď nie tak dlho a intezívne ako po požití drog) .
    Ešte by som ťa poprosil aby si nielen čítal-a , ale aj chápal-a čo čítaš . Písal som - "SVOJÍM SPôSOBOM môže pre niekoho byť droga aj sex alebo ADRENALÍN-ové športy." - nie , že si pri tom vpravuješ do tela drogy...
    Ľudia , dajte si dole klapky z očí a skúste sa na veci pozerať s ODSTUPOM - bez ZAUJATOSTI .
    publikované: 10.06.2012 16:37:34 | autor: Kubik21 (e-mail, web, autorizovaný)
  31. :-((
    realita-bez zaujatosti:
    zajtra má u nás pohreb mladý muž-drogoval-mal množstvo dlžôb-bo drogy nie sú zadarmo-až nakoniec neuniesol strach-pred domáhajúcimi sa prachov-drogovej mafii-a obesil sa..
    snád ma k tomu nedoženie moja vášeň k čokoláde..??:-)))
    publikované: 10.06.2012 19:38:39 | autor: nie som handra (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. Ja neviem aký väčší odstup od drog
    už mám mať, ako ten, ktorý mám

    doktorka mi dávnejšie naordinovala trankvilizéry a z vyliečenia závislosti na nich vďačím hlavne vlastnej neústupnosti a zaujatosti

    na drogy pozerám s niekoľkomerovým odstupom

    publikované: 10.06.2012 21:24:03 | autor: odstup (e-mail, web, neautorizovaný)
  33. Priatelia,
    ja by som túto bohumilú debatu hádam aj ukončila tým, že:
    ak niekto neberie lieky na bolesť, neje čokoládu, nepije čaj ani kávu, tak mu prajem všetko dobré do života, nech mu i naďalej vydrží táto prekrásna askéza, určite to má zmysel - neviem síce aký, ale zas ja tiež nemusím vedieť všetko.
    a idem si ubaliť na vaše zdravie, lebo tu je toľko utopistických ideí naraz, až strach. ľudia umierajú na predávkovanie? je to ich rozhodnutie, sebecké, ale je. nikto nemá právo im ho vyčítať. čo kto berie či neberie je na každého vedomí a svedomí, rovnako môžem byť normálna s vyfúkaným nosom ako nenormálna pri zdravom životnom štýle. drogy nemenia osobnosť, len jej dovolia prejaviť sa v plnej miere. rovnako, ako alkohol. ten je v zvláštnej miere na slovensku tolerovaný, položme si však otázku, koľko Slovákov zomrelo práve v dôsledku problému s alkoholom a koľko v dôsledku užívania marihuany. a prosím, ak vám chýbajú informácie, obráťte sa na mňa alebo niekoho, kto o tom niečo vie, ja vám rada zodpoviem otázky týkajúce sa tejto tematiky, mám to naštudované, odpracované aj odskúšané. nenechajte sa ovplyvniť mediálnym vplyvom, vďaka nemu 45% ľudí volilo Fica.
    príjemný večer a Kubikovi fúkam dym do tváre, nech sa zhlboka nadýchne a upokojí :)
    publikované: 10.06.2012 23:56:58 | autor: Surrnerealna (e-mail, web, autorizovaný)
  34. ja len aby sa tu netrieskali šejbujhaj
    výroky, že všetci na zemi sú na drogách. Sú neni. Pravdu treba vedieť prijať, milý privrženec marihuany.

    veľa ľudí si ubaluje práve z dôvodu, že nevedia prijať pravdu aká je. pravda je niekedy veľmi ťažká na znesenie
    publikované: 11.06.2012 08:38:23 | autor: odstup niekolko m (e-mail, web, neautorizovaný)
  35. Tak tak
    Sur , pekne si to napísala . Rozhodnutia robia ľudia nie drogy ...
    Nebudem tu teda z blogu robiť diskusné fórum (čo už sa asi aj podarilo...) , pretože dohadovať sa môžme do mrtva . Mi máme osobné skúsenosti a dlhoročnú "prax" , Vy ste obmedzený len na to , čo ste počuli .
    HAWK
    publikované: 11.06.2012 10:43:17 | autor: Kubik21 (e-mail, web, autorizovaný)
  36. Mi máme osobné skúsenosti a vy ste obmedzení len ?
    si zrejme nepochopil. mám osobnú skúsenosť zo závislosti na trankvilizéroch (pre tvoju info sú to drogy, akurát predpisované lekármi) a stačilo

    s hodnotením, kto je tu obmedzený na čo, si dosť trúfaš, nemyslíš? nemusíš už nič písať, len skús porozmýšľať
    myslím porozmýšľať s absolútne čistou hlavou
    publikované: 11.06.2012 11:53:39 | autor: obmedzenosť (e-mail, web, neautorizovaný)
  37. Posledné slovo
    Čistú hlavu mám momentálne cez 3 týždne , pretože teraz nemám na to dosť financií a určite kôli tomu nekradnem , nepredávam nábytok ani sa nezadlžujem - pretože nechcem . Neviem čo sú trankvilizéri a ani nemám chuť to teraz študovať , ale pokiaľ viem nikto tu neriešil závislosť ...
    Ďaľsou vecou je , že ja drogy beriem dobrovoľne lebo si ich spájam s oddychom , duševným relaxom a zábavou . Ty si pravdepodobne bol-a k tomu dotlačený-á na silu , pretože si mal-a určité ťažkosti a tieto "drogy" Ti prespísali preto , lebo Ti pomohli ako od duševnej tak od fyzickej bolesti.
    MIER.
    publikované: 11.06.2012 13:42:49 | autor: Kubik21 (e-mail, web, autorizovaný)
  38. na záver
    len - nijako extra nepomohli a môžem vyhlásiť, že doktori -predpisovači trankvilizérov sú v pozícii čistých drogo-dílerov








    publikované: 11.06.2012 17:23:31 | autor: final (e-mail, web, neautorizovaný)
  39. surr
    si ma -človečensky- sklamala..
    že..ked niekto zomrie na predávkovanie-je to jeho vec..nikto mu nemá právo vyčítať...je to sebecké..ale..
    preboha-však má rodičov..súrodencov..ľudí-ktorí ho majú radi-chcú-aby žil..a to ti vôbec nevadí?..človek nie je sám..nikto..každý niekoho potrebuje-a mal by žiť tak-aby čo najmenej zraňoval-seba-i druhých..
    ked ty budeš umierať na drogy-akože-fokcia-DPHáčkovi to bude jedno?
    aj tebe by bolo jedno ho takto raniť?..
    publikované: 11.06.2012 19:38:40 | autor: nie som handra (e-mail, web, neautorizovaný)
  40. viac
    takychto clankov by sa malo publikovat.najma ak dokazu rozprudit takuto diskusiu medzi citatelmi.chvalim,chvalim,sur:-)
    publikované: 17.06.2012 14:43:56 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  41. aká náhoda
    dnes bol u mňa objav tejto zvláštnej skladby
    http://www.youtube.com/watch?v=g7YxrYKQBP8&feature=related
    publikované: 17.06.2012 19:33:06 | autor: krišpín (e-mail, web, neautorizovaný)
  42. pandorina skrinka
    život je všehochuť, ale aj tak...takéto skrinky radšej neotvárať...howgh
    publikované: 26.04.2014 11:44:53 | autor: marthy.sk (e-mail, web, neautorizovaný)
  43. Drogy jsou spatne, ano?
    Jak povedal pan Mackey http://m.mojevideo.sk/?s=view&id=1h3r

    Mmm, tuha debatka sa tu udiala. Riadny gulas...sa tu veselo hadzalo vsetko do jedneho vreca....kokain heroin alkohol mariska...cokolada....sex dokonca. Barz siicko za jedno, ze clovek ked to cita nevie, ci sa smiat alebo uz radsej ani nie :)). Nu, ale tak to asi s vyuzitim inteligencie byva, ked je niekto vymlety na totalku a nerozlisuje a filozofuje (v uvodzovkach Arial bold 44 velkost fontu minimalne). A bude este horsie po dalsich 4,8...16tich rokoch fukania.

    Zlee zleee zleeee ludia. Cele.

    Sloboda cloveka, jednotlivca konci tam, kde zacina anarchia. Tazke drogy su anarchia, ktora uz zdaleka nie je iba o jednotlivcovi ale zasadnym sposobom negativne az tragicky ovplyvnuju zivoty najblizsich a okolia. Kto toto nechape a trepe do toho nieco o sexe, nieco o milke...tak ho radsej nebrat vazne mily citatel.

    publikované: 08.08.2014 02:57:14 | autor: r (e-mail, web, autorizovaný)
  44. chore
    TAK TOTO NAPAL CLOVEK CO KOKAIN NEVIDEL ANI VO FILME... NIE, NECHCEM KOKAIN OBHAJOVAT ALE MAM NAOZAJ BOHATE SKUSENOSTI A TAKETO POCITY SOM NAOZAJ NEMAL NIKDY, ANI JA ANI NIKTO KOHO POZNAM..
    CISTY BLUD..
    publikované: 25.01.2015 23:21:04 | autor: Jano (e-mail, web, neautorizovaný)
  45. dotazník
    Dobrý deň, potrebujem pomoc. Pripájam svoj anonymny dotazník na diplomovu prácu ktorý je určený pre závislých. Ďakujem za vyplnenie
    https://docs.google.com/forms/d/1RxiNo_HdhMSjzY6oMpAuwGgaq8efTVgi0WkQzUbBQPU/viewform
    publikované: 20.02.2015 23:16:51 | autor: Alexaeva (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014