Surr Nereálna

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vyskytol sa nový druh muža - homo novus!

Poriadne sa poobzerajte okolo seba a začnite nehanebne ukazovať prstom. Nikdy som si nemyslela, že zo mňa bude vedec, ale skrátka som ho vynašla. Alebo, dobre, možno som ho nevynašla, ale určite som ho pomenovala ako prvá. Je to kategória mužov, ktorá dostáva mnoho názvov, niekto tvrdí, že sú to hajzli, iní ich označujú podstatne hrubšie, ale ja, ako vedec, som si ich nazvala šarmantne - homo novus.

Spravidla bývajú vysokí a štíhli. Sú príjemne šľachovití a tieto telesné predispozície ich predurčujú k tomu, že radi behávajú. Keď pôjdete najbližšie cez park, ohliadnite sa. Sú to tí so slúchadlami v ušiach a v drahých značkových teniskách, ktorí majú vo výraze potrebu utiecť, nielen si zašportovať.
Keď sa im prizriete bližšie, majú dlhé klavírne prsty, vždy dokonale upravené nechty a ich metrosexuálne účesy sa snažia pôsobiť prirodzene a nenútene.
Nenosia strnisko, iba keď sú v depresii alebo na dovolenke. Do práce a medzi ľudí chodia zásadne dokonale oholení. Všade.

V prvotnej fáze má homo novus potrebu prezentovať sa dôveryhodne, drahé obleky a slimfit košele sú doménou jeho šatníka. Na zdvorilostné návštevy svokrovcov alebo večerné žúry sa odieva do neutrálnych farieb, decentných svetrov a nenápadných, hoci nesmierne nákladných doplnkov z pravej kože. Žiadne šuvixy. Homo novus si potrpí na to, aby sám vedel, že jeho hodnota sa zvýši aspoň tým, čo má na sebe.

Mám kamaráta, ktorý týchto chlapov volá "šampóni", ale to nie je celkom presné. Homo novus nie je zaujímavý iba tým, ako vyzerá. V podstate to, čo som opísala, sa dnes asi hodí na každého dobre zarábajúceho chlapa, čo si na vizitku píše manager.

Keď sa dostanete do styku s týmto druhom muža, najprv vás zaujme jeho demoverzia. Uhladenosť, slušnosť, galantnosť, nonšalantnosť... Homo novus nikdy nie je hrubý. Ani vulgárny či neúctivý. Práve naopak, vyznačuje sa nesmiernou úctou k ľuďom, hoci iba predstieranou, ale predsa. Jeho jazyk je súčasný, pejoratíva používa iba veľmi zriedka, budiť dojem je jeho primárnou potrebou. Je naoko starostlivý a zábavný, žena úplne stráca zmysel pre realitu, keď sa k nej správa ako gentleman.

Keď však pozlátko opadne a vy si uvedomíte, že by bolo lepšie zadívať sa hlbšie, spozorujete najskôr niekoľko rozkošných excentrickostí a potom aj niekoľko príšerných a neakceptovateľných čŕt, pre ktoré dúfate, že daný druh čo najskôr vyhynie.

Má svoje rituály, od ktorých neupúšťa. Kávu pije na dojem - čistú čiernu, aby sa nepovedalo, že nie je poriadnym chlapom. Pije jej veľa a pri každom dúšku zvraští čelo v obave, koľko toho musí zasa vyriešiť. Trpí absolútne utvkelou predstavou, že bez neho by bol jeho šéf, partner či svet beznádejne stratený a že je absolútne nenahraditeľný.
Neustále má potrebu upozorňovať na to, koľko trávi vo svojej práci času a ako ho to unavuje, pričom však iba očakáva, že ho budú ľudia ľutovať a obdivovať za jeho obety a dôležitosť jeho funkcie.
Nedokáže fungovať v chaose, hoci by veľmi chcel. Všetko v jeho živote musí byť presne nalinajkované, inak sa homo novus necíti komfortne a pri zmene plánov je nevrlý a asimilácia mu trvá dlho.

Homo novus je vskutku zaujímavým druhom človeka v prípade, že s ním fungujete v partnerskom zväzku. Budete sa čudovať, ale tento druh muža je absolútne asexuálny. Je neschopným milencom, pretože sám považuje sex za niečo príliš ľudové a plytké, on sa totiž utieka k podstatne intelektuálnejšiemu druhu zábavy, preto je často šokovaným pozorovateľom faktu, keď jeho partnerka náhodne zavadí o iný, podstatne použiteľnejší penis.

Jeho fyzická zaangažovanosť vo vzťahu však nie je jediným problémom, nedočkáte sa ani tej citovej. Homo novus prechováva hlboké city iba sám k sebe, preto si hľadá zo zásady partnerku s rovnakým postihnutím - tiež by mala prechovávať hlboké city iba sama k... nemu.
V prípade, že je žena v kontakte s mozgom a odmieta takému partnerovi neustále dokazovať jeho dokonalosť, homo novus sa začne vo vzťahu nudiť a hľadá si za partnerku náhradu. Nie však partnerskú či sexuálnu, ale mentálnu. Homo novus hľadá ženu, ktorá bez nároku na akúkoľvek jeho pozornosť, bude obdivovať celú jeho osobnosť košatými a nadnesenými superlatívami. A jeho prínos do daného vzťahu je iba ten, že jej to láskavo dovolí.

Ak sa v živote tohto druhu objaví neobyčajná trblietka, ide za ňou ako pes za údeným. Ženy atypických druhov a charakterov ho veľmi priťahujú. Sú nekonvenčné a chaotické a toto mu v živote chýba. Cíti sa s nimi slobodne a uvoľnene a keď zistí, že žena sa cíti rovnako, zrazu má pocit ohrozenia svojej pozície v jej zornom poli. Začne preto ženou manipulovať a snaží sa ju vtesnať do mantinelov, ktoré by jej nedovolili správať sa tak pri hocikom. Vyžaduje si absolútnu kontrolu nad jej životom, chce jej slobodu iba pre seba. Homo novus je plný obdobných oxymoronov.

Chcel by robiť všetko, čo bežne robiť nesmie, pretože by to znižovalo jeho dôveryhodnosť. Často rozpráva pod rúškom noci o tom, ako by rád kričal len tak z plných pľúc do rokliny a počúval ozveny, chodil naboso po tráve v parku, zašiel hippie dodávkou do Indie či tancoval pod vplyvom drog a lásky na Britney Spears na konferenčnom stolíku v ľudsky zariadenej obývačke.
Sú to však iba slová, ktorými sa homo novus rád oháňa. Nikdy nič z toho nesplní naozaj, nevyjde zo svojej komfortnej zóny a nejde si kúpiť cigarety do trafiky v pyžame.
Odmieta byť obyčajným človekom. Slovo obyčajný ho desí a slovo človek rozosmieva.

A keď vás celkom unavia, mentálne zdevastujú a duševne zavraždia, s gráciou im vlastnou nechajú na vašom nočnom stolíku ich kľúče od bytu a lístoček :

"Znaven tím vším, já chci jen smrt a klid,
jen nevidět, jak žebrá poctivec,
jak pýchou dme se pouhý parazit,
jak pokřiví se každá čistá věc,
jak trapně září pozlátko všech poct,
jak dívčí cudnost brutálně rve chtíč,
jak sprostota se sápe na slušnost,
jak blbost na schopné si bere bič,
jak umění je pořád služkou mocných,
jak hloupost zpupně chytrým poroučí,
jak prostá pravda je všem prostě pro smích,
jak zlo se dobru chechtá do očí.
Znaven tím vším, já umřel bych tak rád,
jen nemuset tu tebe zanechat."


A už sa nikdy viac nevrátia.
Pretože sú Noví.
A vy už celkom Opotrebované.

- | stály odkaz

Komentáre

  1. jaj
    dokonale..demoverzie ma dostali do kolien ..cau
    publikované: 05.09.2014 18:14:09 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. jajaj,
    konečne vyjadruješ svoj názor tak, ako si predstavujem! :-))))))))))))
    publikované: 05.09.2014 18:25:32 | autor: surrnerealna (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. dakujem sur,
    uz budem len a len dobra..dokonala dobrodemoverzia..:)
    publikované: 08.09.2014 11:09:47 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. faktická...
    Ak by sa ženy občas riadili hlavou a rozumom (netvrdím, že nemajú rozum) a nie hormónmi a vagínou, takéto články by nemuseli vznikať a homo novus by bol vyhynutý druh.
    publikované: 15.10.2014 16:15:33 | autor: inim (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. faktická...
    Ak by sa ženy občas riadili hlavou a rozumom (netvrdím, že nemajú rozum) a nie hormónmi a vagínou, takéto články by nemuseli vznikať a homo novus by bol vyhynutý druh.
    publikované: 15.10.2014 16:16:23 | autor: inim (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014