Surr Nereálna

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Asociálne siete

Spomínam si, že pred pár rokmi obletelo slovenský internet celkom zaujímavé video, v ktorom sa mladí českí študenti snažili poukázať na to, ako veľmi Facebook ovplyvňuje život a rétoriku mládeže a aký obrovský je rozdiel medzi tým, čo napíšete a tým, čo by ste povedali.

Moji kolegovia o obdobnej téme natočili dokument Chytený v sieti, ktorý veľmi jasne vykreslil, ako vás brázdenie Pokecovými vodami dokáže zbaviť zdravého úsudku.

Jedno aj druhé video však nie celkom odzrkadlilo to, čo sa vám budem snažiť ponúknuť ja. Fungujem na väčšine sociálnych sietí od ich vzniku, píšem si s ľuďmi známymi aj neznámymi, z tejto i inej krajiny. Nie som závislá na virtualite, skôr na skúmaní jej zákutí. Sociologicko-psychologický prieskum dokázal presne to, čo som čakala. Fungujeme v dobe, v ktorej sú ľudia stále menej schopní zaujať. Akokoľvek. Všetci sú uniformní, nudní, všední, nechutne obyčajný. Načo vôbec vstávate z postele, ak v sebe necítite výnimočnosť?

Korzovanie po námestiach debility som sa rozhodla zakončiť vo chvíli, keď som viedla dialóg, ktorý by naživo pôsobil fantasticky a ja verím, že iba preto, že ste si to nikdy neskúšali predstaviť, ste doteraz písali ako melodramatickí analfabeti.

Modelová situácia:
Žena (25) sedí v kaviarni, pred sebou má capuccino a oproti sebe slizkého debila (35).
"Som rada, že si tu, chcela by som sa o tebe dozvedieť viac," usmeje sa a odpije si z kávy.
"Máš záujem o občasné stretká, kundička?" vyplazí na ňu jazyk a žmurkne.
"Prosím?" udivene si utiera kapučínovú penu z pier.
"Som solventný muž a hľadám žienku, ktorá by mi splnila všetky moje predstavy," našpúli pery a palce a ukazováky zovrie do tvaru srdca.
Žena sa postaví, hodí na stôl dvojeurovú mincu (lebo za viac nestojí ani káva, ani on) a odchádza.

Spoznali ste v tom úbožiakov, ktorí brázdia miestnosti chatovacích portálov? Prečo vám to teda na internete nepríde zvláštne a v realite by ste to nikdy nevypustili z úst?

Dám vám do života iba jednu radu, priatelia. Skôr, ako niečo pustíte do virtuálneho sveta, v ktorom to ostane navždy, prečítajte si to nahlas. Ak nebudete sami sebe znieť ako nesvojprávni idioti, smiete stlačiť enter.

- | stály odkaz

Komentáre

  1. skvele sur,
    toto by sa malo ukazovat deckam.
    linknes tie videa pls?
    publikované: 27.04.2014 19:46:47 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Chytený v sieti
    publikované: 27.04.2014 21:17:56 | autor: Surrnerealna (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Facebook vs. realita
    publikované: 27.04.2014 21:18:46 | autor: Surrnerealna (e-mail, web, autorizovaný)
  4. nie tak celkom
    "Fungujeme v dobe, v ktorej sú ľudia stále menej schopní zaujať. Akokoľvek. Všetci sú uniformní, nudní, všední, nechutne obyčajný. Načo vôbec vstávate z postele, ak v sebe necítite výnimočnosť?"
    --
    S týmto nemôžem súhlasiť. Ja by som skôr povedal, že žijeme v dobe, v ktorej sa (takmer) každý, nech už akokoľvek, snaží zaujať. Pretože má dojem že je inak bezcenný. A virtuálny svet mu na to poskytuje ideálne podmienky. A na druhej strane, my všetci, ktorí sme toho divákmi, posúvame naše hranice citlivosti a pozornosti ďaleko za rozumné medze. [f.]
    publikované: 04.07.2014 15:49:42 | autor: anonym (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014